Zwangerschapsyoga
 

Zwangerschapyoga is zorg dragen voor je ongeboren kind en verbinding voelen met je kind

Zwangerschapsyoga is ademen. Ademen is levenskracht geven! De adem heeft universeel de betekenis van een geboorte, van een levensbeginsel.

Zwangerschapsyoga is tijd nemen om te ontspannen.

Zwangerschapsyoga is verbinding voelen met andere zwangere vrouwen.

Deze sessies worden verzorgd door door Hilde Peeters.
Concrete info is te vinden in Activiteitenkalender/Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is zorg dragen voor je ongeboren kind.

Zwanger zijn is een oeroud biologisch proces dat zich in het lichaam van een vrouw toont. In haar buik is zij draagster van nieuw leven. Het is onvoorstelbaar “exclusief”! In de zwangerschapsyoga nemen wij de nemen om thuis te komen in ons lichaam. Nemen we tijd om het in conditie te houden en soepel te houden.

Een vruchtbare grond, geeft gezonde vruchten!

Zwangerschapsyoga is ademen. Ademen is levenskracht geven! De adem heeft universeel de betekenis van een geboorte, van een levensbeginsel.

De ademhaling bevindt zich tussen het tastbare en het ontastbare, tussen leven en dood, want het leven komt en gaat met de komst en het vertrek van de adem. Eén van de belangrijkste zorgen die een zwangere kan verzorgen tijdens haar zwangerschap is dat ze zo veel mogelijk zuurstof aan haar baby toedient. Hiervoor moet ze zo weinig mogelijk stress hebben en voldoende rust nemen.

In het dagelijks leven komt ze wel momenten tegen waarin ze zich opgejaagd voelt, waar ze voelt dat ze maar heel kort en snel ademt. Vele baby’s reageren daarop door hun heel stil te houden. Want hoe minder men beweegt hoe minder energie men nodig heeft. Of hij schopt doelbewust tegen de buik van de moeder. Hij wil dat zijn moeder bewust diep, tot in haar buik. Hij moet zuurstof hebben! Zwangerschapsyoga dwingt je om tijd te nemen voor je ademhaling. Je wordt je bewust van je eigen ademhaling en leert hoe je de lucht door je lijf moet sturen naar je buik. Zodat je de zuurstof helemaal ten dienste kan staan van de gezondheid van je baby.

Zwangerschapsyoga is tijd nemen om te ontspannen.

Ontspanning tijdens de zwangerschap is naast ruim voldoende ademen een even belangrijk! Als je gespannen door het leven gaat dan heeft dat zijn invloed op de groei van de baby. Bij stress gaat het lichaam hormonen (adrinaline) produceren die ervoor gaan zorgen dat je baby niet voldoende kan groeien, te vlug geboren wordt, te geprikkeld in het leven komt. Een intressant artikel hierrond kan je vinden en zelf lezen: “Moederlijke stress en emoties tijdens de zwangerschap: de gevolgen voor foetus en kind.

Adrenaline is de vijand van een gezonde zwangerschap. Om deze adrenaline te kunnen voelen moet je bewust zijn van je lichaam. Moet je de spanning die er ontstaan is kunnen detecteren en ze ombouwen tot ontspanning. Hiervoor doen we tijdens de zwangerschapsyoga voldoende spanning en ontspanningsoefeningen. Op deze manier leer je omgaan met pijnlijke plekken die in je lichaam voelbaar zijn.

Later kan je deze ontspanningsmethode gebruiken om de spanning die het samentrekken van een wee veroorzaakt te kanaliseren. Door al tijdig te oefenen bouw je aan je zelfvertrouwen.

Zwangerschapsyoga is verbinding voelen met andere zwangere vrouwen.

Naast het doen van gerichte oefeningen, om je in contact te brengen met je eigen lichaam is het ook heel fijn om samen te zijn met andere zwangere vrouwen. Lekker gezellig vrouwen onder elkaar. De zwangerschapsyoga is toegankelijk voor alle zwangere vrouwen. Zowel vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje als vrouwen die reeds kinderen gehad hebben. Het verhaal dat elke moeder heeft kan een verrijking voor jezelf zijn. Een bevallingsverhaal is namelijk niet zomaar een verhaal wat iedereen kent. Het zijn geen sprookjes zoals dat van sneeuwwitje en de zeven dwergen of Roodkapje en de wolf. Het zijn stuk voor stuk unieke verhalen die je wel net als bij de sprookjes soms angst inboezemen en soms véél vertrouwen geven. Ze behoren tot de geschiedenis van de vrouw die ze vertelt.

Ervaringen delen met de andere zwangere vrouwen. Het creëert een verbondenheid die in een tijd van, een unieke verbondenheid met je kind, héél bijzonder is.

Terug naar Begeleiding in groep